• Duizenden tevreden klanten
  • Vergelijk gecontroleerde specialisten
  • Onafhankelijke informatie

Is er een vergunning nodig voor een dakopbouw?

Heb ik een vergunning nodig voor een dakopbouw?

Om een dakopbouw op een plat dak te plaatsen heb je een vergunning nodig. Het is niet mogelijk om vergunningvrij een opbouw op een woning te plaatsen. Aangezien je bij een dakopbouw een nieuwe verdieping realiseert, is een vergunning in alle gevallen noodzakelijk. Een vergunning vraag je aan bij jouw gemeente. De gemeente beslist op basis van jouw aanvraag en bouwtekening of de vergunning wordt verleend.

Omgevingsvergunning aanvragen

De vergunning vraag je aan bij de gemeente. Dit kan trouwens ook via het Omgevingsloket. Je hebt hier wel een DigiD voor nodig. Om een vergunning te kunnen aanvragen, moet je verschillende documenten opsturen. De bouwtekening is hier een voorbeeld van. De reguliere procedure ziet er als volgt uit:

  1. Aanvraag indienen via de gemeente of Omgevingsloket;
  2. Er wordt contact met je opgenomen als de vraag incompleet is;
  3. Aanvraag wordt beoordeeld door de gemeente;
  4. De gemeente laat weten of de vergunning wordt goedgekeurd.

Hoe lang duurt de aanvraag voor de vergunning?

Bij de reguliere procedure heeft de gemeente 8 weken de tijd om te reageren op jouw vergunningaanvraag. Wanneer de aanvraag incompleet is, kan het langer duren. Zorg dus dat je de aanvraag zo volledig mogelijk indient. Indien de aanvraag voor de dakopbouw is goedgekeurd, krijgen omwonenden nog 6 weken om bezwaar te maken.

Vergelijk prijzen dakopbouw plaatsen

Niet bouwen voordat vergunning is verleend

Als er in de 6 weken geen bezwaar wordt gemaakt, wordt de vergunning voor de dakopbouw verleend. We raden je aan om te wachten met de verbouwing totdat de vergunning daadwerkelijk is verleend. Anders kan de gemeente je een boete geven. De vergunningverlening wordt door de gemeente gepubliceerd via de lokale krant of gemeentelijke website.

Kosten vergunning

De kosten voor de omgevingsvergunning verschillen per gemeente. De gemiddelde prijs in Nederland is 350 euro. Voor exacte prijzen ga je naar de gemeentelijke website.

Informeer de buren

Een dakopbouw is een grote verbouwing. Je bent bij grote verbouwingen verplicht om je buren te informeren over je plannen. Ga ruim voordat de verbouwing start bij ze langs om ze in te lichten.

Tip: ga bij de buren langs voordat je de vergunningaanvraag indient. Misschien hebben ze ook wel bouwplannen en kunnen jullie de plannen combineren. Dat scheelt ook nog eens in de kosten.

Hoe wordt de aanvraag beoordeeld?

De vergunningaanvraag wordt op basis van drie documenten beoordeeld: het bestemmingsplan, de welstandsnota en het Bouwbesluit. Een aanvraag moet aan alle voorwaarden en regels voldoen voordat de vergunning wordt verleend. Deze regels en voorwaarden hebben betrekking op de bestemming van het grondgebied, de uiterlijke kenmerken van het woongebied, de veiligheid en gezondheid.

Hulp bij vergunningaanvraag

De specialisten die bij DakopbouwKosten.nl zijn aangesloten, hebben de nodige ervaring met het aanvragen van bouwvergunningen. Zij kunnen je helpen met het maken van de bouwtekening en de vergunningaanvraag. Zo verloopt de aanvraag zo soepel mogelijk.

Vind de beste aannemer voor de dakopbouw

Om in contact te komen met de geschikte specialisten vul je het aanvraagformulier in. Je wordt dan gekoppeld aan maximaal vijf specialisten die in jouw regio actief zijn. Zij nemen telefonisch of per mail contact met je op. Je vergelijkt vervolgens de offertes met elkaar en kiest voor de deal die het beste bij je past. Dat is slim vergelijken! Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan voor een dakopbouw.

Klantenbeoordelingen