• Duizenden tevreden klanten
  • Vergelijk gecontroleerde specialisten
  • Onafhankelijke informatie

Toestemming VvE nodig bij dakopbouw?

Maak je onderdeel uit van een Vereniging van Eigenaren en wil je een dakopbouw laten plaatsen? Dan heb je altijd toestemming nodig van de overige eigenaren.

Wat is een VvE?

Wanneer je een huis koopt, krijg je ook de grond onder de woning in je bezit. Bij de aankoop van een appartement is dit echter niet mogelijk. Omdat meerdere appartementen op dezelfde grond zijn gebouwd, wordt er een Vereniging van Eigenaren opgericht. Alle eigenaren van appartementen worden automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren.

De splitsingsakte

Een gebouw wordt opgedeeld in losse appartementen door middel van de splitsingsakte. In deze akte is aangegeven hoe de appartementen zijn opgedeeld en wat de gemeenschappelijke ruimtes zijn. Ook het onderhoud van gemeenschappelijke zaken staat in de splitsingsakte uitgelegd.

Toestemming voor uitbouw of opbouw

Als je lid bent van een VvE heb je altijd toestemming nodig om een opbouw of uitbouw te plaatsen. Plaats je een dakopbouw zonder toestemming van de VvE, dan loop je kans op een vordering. Je moet dan niet alleen de dakopbouw verwijderen, maar ook de schade van de VvE vergoeden.

Vergelijk prijzen dakopbouw plaatsen

Kosten dakopbouw bij VvE

In bepaalde gevallen moet de splitsingsakte worden gewijzigd. Of de splitsingsakte gewijzigd moet worden, is afhankelijk van wie de grond is. Behoort de grond tot het appartementsrecht? Dan hoeft de akte niet gewijzigd te worden. Maar komt de dakopbouw op gemeenschapsgrond, dan is er wel een wijziging noodzakelijk. De notariskosten voor deze wijziging zijn voor eigen rekening.

Overleg met de buren

Je hebt bij het plaatsen van een dakopbouw toestemming nodig van de mede-eigenaren. Daarnaast kan het ook nog in de kosten schelen om de buren bij jouw plannen te betrekken. Misschien zijn zij ook geïnteresseerd in een dakopbouw. Dit scheelt in de kosten van de dakopbouw en in de kosten van de notaris.

Klantenbeoordelingen