• Duizenden tevreden klanten
  • Vergelijk gecontroleerde specialisten
  • Onafhankelijke informatie

Verschil koud, warm en omgekeerd dak

Wanneer je een dakopbouw met een plat dak laat plaatsen, heb je de keuze uit drie manieren om het dak te isoleren: een warm dak, een koud dak of een omgekeerd dak. Vooral het warme dak en omgekeerde dak worden veelvuldig gebruikt; het koude dak beschikt over de nodige nadelen, maar wordt nog wel toegepast.

Koud dak

Bij een koud dak wordt het platte dak geïsoleerd langs de binnenkant. De dragende constructie met de waterwerende laag wordt hierdoor niet opgewarmd door de warmte vanuit je woning. Een koud dak wordt in principe afgeraden, omdat het dak grote schommelingen in temperatuur te verdragen krijgt. Het uitzetten en krimpen van het dak kan scheuren veroorzaken. Wil je toch werken met een koud dak, zorg dan voor een dampdicht scherm. Zo voorkom je dat het isolatiemateriaal vocht opneemt.

Warm dak

In tegenstelling tot een koud dak wordt de draagconstructie van een warm dak wel geïsoleerd. Het isolatiemateriaal wordt aangebracht aan de buitenkant van de dakconstructie. Bovenop de isolatie wordt een waterwerende laag geplaatst. Met deze methode loopt de dakconstructie minder risico op uitzetting.

Ontvang offertes en advies van aannemers

Omgekeerd dak

Het omgekeerde dak is een variant op het warme dak. Bij deze methode wordt het isolatiemateriaal zelfs op de waterkerende laag geplaatst, zodat ook die laag geïsoleerd wordt. Een balastlaag van bijvoorbeeld grind zorgt voor de bescherming van de isolatielaag. Het omgekeerde platte dak wordt veelal gebruikt bij een dakterras of ander plat dak waarop gelopen wordt.

Klantenbeoordelingen